TERUG NAAR HET BEGIN
TERUG NAAR HET BEGIN
TERUG NAAR HET BEGIN
TERUG NAAR HET BEGIN


OVER DE KUNSTOPDRACHT

'ZO OUD ALS DE WEG' is een muurschildering voor een WDC huisje op de kruising van Laan van Archeologie en Tacitus, in de wijk Ladder 3 van Broekpolder, bij Heemskerk en Beverwijk.
De opdrachtgevers zijn de beide gemeenten.

De oplevering vond plaats op 23 juni in aanwezigheid van Burgemeester Nawijn van Heemskerk, Wethouder Dorenbos - de Hen van Beverwijk en Riemer Reinsma, taalkundige en publicist, en vele inzenders van uitdrukkingen.
Deze opdracht is tot stand gekomen in het kader van het beeldplan 'Eilandgevoel voor de Broekpolder'. Voor meer informatie zie ook www.kunstinbroekpolder.nl of www.broekpolder.nl

Foto's boven: werk in uitvoering en oplevering mei - juni 2009
 
 
Boven: ontwerp met alle uitdrukkingen, editie 32 x 32 cm, fade resistant inkjet print, oplage 8


INGEZONDEN UITDRUKKINGEN

BACK TO ENGLISH VERSION

OVER HET ONTWERP
Gracia Khouw verzamelde uitdrukkingen en gezegden over de weg. Voor het WDC- huisje (Wijkdistributiecentrum voor glasvezelkabel) maakte ze een ontwerp om de buitenmuren te beschilderen. De 45 uitdrukkingen en gezegden in de afbeelding hierboven vormen het uitgangspunt voor het ontwerp.

INZENDINGEN UITDRUKKINGEN
Er is een oproep geweest om uitdrukkingen over 'de weg' in te sturen. Bewoners uit de Broekpolder en andere belangstellenden konden uitdrukkingen inzenden. Meer dan 40 inzendingen kwamen binnen, waarvan 31 inzendingen met uitdrukkingen over 'de weg' in de betekenis van 'een pad naar een bestemming'. Alles bij elkaar leverde de oproep 106 nieuwe uitdrukkingen op als aanvulling op de bestaande verzameling!

INZENDINGEN
Klik hier om de inzendingen te zien

ZO OUD ALS DE WEG
Hoe oud zijn wegen? Heel oud. De eerste wegen waren ingesleten paden van dieren op zoek naar voedsel en waterbronnen.
De weg als manier om ergens heen te gaan, is ook voor mensen van groot belang. Is het veilig, Wat kom ik onderweg tegen? Wegen zorgen voor levendigheid en handel, voor avontuur en voor mooie verhalen.
We zouden niet meer zonder wegen kunnen. Ze brengen ons waar we willen zijn en onderweg is er van alles te beleven. Het is daarom ook geen wonder dat er in onze taal vele uitdrukkingen bestaan waarin 'de weg' in voorkomt!

Met dank aan Hans Blomvliet, Ton Talmon, Ellen Palsgraaf, Sanne Bruggink/Het Plot, Jan Samsom, Nanon Soeters, Joke Ruys, Gemeente Heemskerk+Beverwijk, KPN en alle inzenders van uitdrukkingen.

 LETTERBEELDEN
Beeldend kunstenaar Gracia Khouw gebruikt letterbeelden in haar ontwerpen voor muurschilderingen, schilderijen en animaties.
Hoe wij ons uitdrukken in taal laat zien hoe wij waarnemen en denken. Als je iets wilt zeggen, kun dat op een harde of vriendelijke toon laten klinken bijvoorbeeld. Als je een tekst formuleert, kan dat op een aantrekkelijke of afstandelijke manier; je kan daarbij je boodschap ouderwets of hip of zakelijk presenteren. De mogelijkheden van hoe je je uitdrukt zijn enorm groot. Het mooie is dat iedere variant een andere zienswijze blootlegt: hoe je communiceert is ook hoe je kijkt.

Klik op 'home' om ander werk van Gracia Khouw te zien.

 

Grotere kaart weergeven

1/4

ALS ER MEERDERE WEGEN ZIJN, NEEM DAN DE LASTIGSTE WANT OP DE GEMAKKELIJKSTE IS HET MEESTAL DRINGEN. BEPAKT EN BEZAKT OP WEG GAAN. WAT TE VOET GEKOMEN IS, GAAT NIET TE PAARD WEER WEG.
Clea Folkerts

HOE LANGER DE WEG, HOE MOEDER DE MAN. WAARHEEN LEIDT DE WEG... DIE WIJ MOETEN GAAN (ETC.)
Jethro Nieuwenhuis
WERK AAN DE WEG. OP DE VERKEERDE WEG ZIJN . Martijn van Tol
TO THE HOUSE OF A FRIEND, THE ROAD IS NEVER LONG. Mw. A.G. van der Veen
DE WEG NAAR HET HART GAAT DOOR DE MAAG. SCHONE WEGEN LOPEN NIET VER. Anna

ONZE WEG IS MET DOORNEN EN DISTELEN BEZAAID. HET WATER ZOEKT DE KORTSTE WEG. DE KORTSTE WEG NEMEN. NOG EEN LANGE WEG TE GAAN. DE BREEDE WEG OP GAAN. ALLE WEGEN ZIJN GEEN KERKWEGEN.
Fam. Van der Spruijt

IEMAND GEEN HAARBREED IN DE WEG LEGGEN. ZELFS DE WEG VAN DUIZEND MIJL BEGINT MET
EEN ENKELE STAP. Trudie Versfeld
HIJ KENT DE WEG EN DE SPRAAK. WIE TIMMERT LANGS DE WEG, HOORT VEEL BERICHTEN. Martin Olbers
HIJ IS DE WEG KWIJT. Kees Zonneveldt
IN RUSLAND ZIJN ER GEEN WEGEN, ALLEEN BESTEMMINGEN.
Citaat uit TV programma 'Van Moskou tot Magadan, aflevering 1' van Jelle Brandt Corstius

2/4

IK KEN GEEN ZEKERE WEG NAAR HET SUCCES, ALLEEN EEN NAAR DE ZEKERE MISLUKKING: HET IEDEREEN NAAR DE ZIN TE WILLEN MAKEN (PLATO) . ALS JE NIET WEET WAAR JE HEEN GAAT, KUN JE ELKE WEG NEMEN (LEWIS CARROLL). JE MOET DE VRIENDSCHAP EEN WEINIG TEGEMOET KOMEN DOOR DE VRIEND AF EN TOE EEN EINDJE UIT DE WEG TE GAAN (JULIEN DE VALCKENAERE). DE REDE BEVEELT ONS WEL ALTIJD DEZELFDE WEG TE GAAN, MAAR NIET ALTIJD HETZELFDE TEMPO TE VOLGEN (MICHEL EYQUEM DE MONTAIGNE) . EEN MISLUKKING IS EEN OMWEG, GEEN DOODLOPENDE WEG (ZIG ZIGLAR). ELK BEREIKT DOEL IS WEER HET BEGIN VAN EEN NIEUWE WEG, EN ZO TOT IN HET ONEINDIGE (A. SCHOPENHAUER). EEN LUIAARD STAAT ZICHZELF IN DE WEG (SENECA).
ER IS GEEN WEG NAAR GELUK, GELUK IS DE WEG (BOEDDHA) G.A.J. Versteeg

LIEFDE IS EEN WEG DIE BEWANDELD MOET WORDEN. Wim Niesten
GA NIET WAAR DE WEG JE LEIDT, MAAR GA WAAR GEEN PAD IS EN LAAT JE EIGEN SPOOR ACHTER
(RALPH WALDO EMERSON).
KUNT U MIJ DE WEG NAAR HAMELEN VERTELLEN, MENEER? VIA EEN
OMWEG JE DOEL BEREIKEN. WELKE WEG TE KIEZEN? Betty
LANGS DE WEG VAN STRAKS, KOMT MEN IN HET HUIS VAN NOOIT. Rik van de Kemp
ER LEIDEN VELE WEGEN NAAR DE BROEKPOLDER. DE BUS KOMT ER AL AAN WANT DE WEG LIGT ER AL.
Marja van Someren
KIES NIET DE MAKKELIJKSTE WEG, MAAR DE BESTE. ALS U ER ENIGE TIJD OP HEBT GELOPEN, ZAL HIJ U GEEN MOEITE MEER GEVEN (PYTHAGORAS). ALS U GEEN WEG KUNT VINDEN, MOET U ER EEN MAKEN. TWEEMAAL DE WEG VRAGEN, IS BETER DAN TWEEMAAL DE VERKEERDE RICHTING INSLAAN. EEN SCHILDPAD OP DE GOEDE WEG WINT HET VAN EEN HAAS OP HET VERKEERDE PAD. WIE EEN MENS OP DE GOEDE WEG BRENGT, BEREIKT PRAKTISCH MEER DAN WIE TRACHT DE WERELD TE HERVORMEN. WIE EEN WIJS MAN VOLGT, IS BETER DAN EEN DOM MAN, DIE ZIJN EIGEN WEG GAAT. HET IS GEEN GOEDE VOERMAN, DIE SLECHTS EEN WEG KENT. DAAR WAAR UW WEG SCHIJNT DOOD TE LOPEN, MAAKT HIJ EEN BOCHT. DE WEG OMHOOG IS ZWAARDER DAN DE WEG OMLAAG (SENECA). Daniëlle Dobbelaar
 

3/4

ELK WEET, WAAR 'T ALMENS KERKJE STAAT EN KENT DE WEG DIE DERWAART GAAT (A.C.W. STARING).
Gert Jan Binkhorst

ER IS GEEN WEG IN WETEN. BREED IS DE WEG DIE TOT VERDERF LEIDT. DEZE OPLOSSING IS EEN DOODLOPENDE WEG. DE WEG SLECHTEN. ZIJWEGEN BEWANDELEN. ONZE WEGEN LOPEN PARALLEL. Gerard Castricum
WIE RIJKEN SPIJZIGT EN WIJZEN LEERT, IS DUBBEL VAN DE WEG GEKEERD. DE BOER OP DE BOK LIET DE TEUGELS VIEREN, HET PAARD KENDE ZELF DE WEG WEL. WIE ZIJN EIGEN WEG DURFT TE LOPEN, VERDWAALT NOOIT.
EEN SLAK OP DE GOEDE WEG WINT HET VAN EEN HAAS OP DE VERKEERDE WEG. MEN KAN MOEILIJK EIGEN WEGEN GAAN ZONDER ANDERMANS GRAS PLAT TE TRAPPEN. JIJ DIE REIST, WEET DAT ER GEEN WEG IS, MAAR DOOR TE REIZEN OPEN JE EEN WEG. GODS WATEREN LOPEN LANGS GODS WEGEN. OP DE GOEDE WEG ZIJN.

NIEUWE WEGEN AANBOREN. Ben Limmen
JE MOET DE WEG WETEN TE VINDEN. LANG ONDERWEG ZIJN. N. Vincken
WEET U MISSCHIEN DE WEG NAAR PURMEREND? (WIM SONNEVELD) . THE ONLY WAY TO MAKE A DREAM COME TRUE IS TO WAKE UP AND LIVE IT.Ans Meijer
EEN GEK OP DE WEG ZIJN. NIET WETEN WAT ER NOG OP JE WEG LIGT. Ingrid van Schijndel
EEN WEG ALS EEN KOLFBAAN. HIJ IS OP WEG NAAR BOMMEL. IEMAND GEEN GRASJE IN DE WEG LEGGEN.
IT'S MY WAY OR THE HIGHWAY. NATURALNESS IS CALLED 'THE WAY'. Mischa Rakier

TUSSEN KEULEN EN PARIJS LIGT DE WEG NAAR ROME. Mw. Jos van Doorn - Tromp

HET IS GEMAKKELIJKER HET DOEL TE VINDEN DAN DE WEG. Uit een folder voor schoenen

ER IS GEEN WEG NAAR VREDE, VREDE IS DE WEG (LIED VAN ELLY EN RIKKERT). Dorothé Rodenburg-Glorie

 

 

4/4

DE WEG WAS RECHT, DE WEG WAS KROM, NOOIT KWAM BEREND BOTJE WEEROM. Inge van Haastert

VAN DE WEG IN DE SLOOT. H. Blomvliet
ALS JE DE WEG VERLIEST, LEER JE HEM KENNEN (AFRIKAANS). WIE VOOR IEMAND UIT DE WEG GAAT, VERBREEDT DE WEG. JE VERGIST JE NOOIT ZO GEMAKKELIJK ALS WANNEER JE DENKT DE WEG TE WETEN. MOOIE WEGEN LEIDEN NOOIT VER. (3X CHINEES). BETER TWEEMAAL DE WEG VRAGEN DAN EENMAAL VERDWALEN (DEENS). ER IS MAAR EEN WEG NAAR DE HEMEL, MAAR VELE WEGEN NAAR DE HEL (HONGAARS). WEGEN ZONDER BOCHTEN ZIJN ALTIJD LANG (IERLAND). OP EEN RECHTE WEG KUN JE NIET VERDWALEN (INDIAAS). DE KORTSTE WEG IS IN GOED GEZELSCHAP (ITALIAANS). VERMOEIDE VOETEN VINDEN ALTIJD DAT EEN WEG TE LANG IS (JAMAICAANS). WEGEN MAAK JE DOOR ZE TE BEWANDELEN (NICARAGUAANS). DE WEG NAAR HET HOOFD GAAT DOOR HET HART (AMERIKAANS). OM EEN VRIEND TE ZIEN IS GEEN OMWEG TE LANG (OEKRAINS). EEN WEG VOOR DE VOORTVLUCHTIGE EN HONDERD WEGEN VOOR DE ACHTERVOLGERS (RUSSISCH). NIET IEDERE WEG LEIDT NAAR ROME (SLOVEENS). EEN VERSTANDIG OPONTHOUD MAAKT DE WEG VEILIG (SPAANS). WIE VLUG WIL REIZEN, MOET OUDE WEGEN NEMEN (VIETNAMEES). DE STAP VAN SUCCES NAAR MISLUKKING IS KLEIN, DE WEG VAN MISLUKKING NAAR SUCCES IS LANG (JIDDISCH). DE WIND ZUIVERT DE WEG (SANSKRIET). VRAAG NOOIT DE WEG AAN EEN HERBEGIER (TURKS). DE LASTIGE WEG VERANDERT DE WANDELAAR IN HET STOF DAT HIJ TE SLIKKEN KRIJGT (JAPANS). Marianne van Gemert
ZIJN WEG GAAT NIET OVER ROZEN. Ina Lieshout

DE WARE WEG. Ton Kroezen

DE DERDE WEG. EEN TUSSENWEG. DE SMALLE EN DE BREDE WEG. IK BEN DE WEG, DE WAARHEID EN HET LEVEN.
Henk Lammers en Agatha Koers

ER ZIJN VELE WEGEN NAAR DE TOP VAN DE BERG, MAAR HET UITZICHT IS ALTIJD HETZELFDE (CHINEES GEZEGDE). Marcel van Straten
(Inzendingen bijgewerkt tot en met 1 maart)